Energieneutrale Gebouwen? Nog Lange Weg Te Gaan

Energieneutrale gebouwen? Nog lange weg te gaan

Nederland wil in 2050 dat haar gebouwen energieneutraal zijn. Daarvoor zijn ingrijpende renovaties of nieuwbouw nodig. Dat proces vereist visie en een lange adem.

Dat zegt energieadviseur André Kruithof van Nieman Raadgevende Adviseurs. Hij deed zijn uitspraak afgelopen dinsdag bij de Jaarbeurs in Utrecht op het Ensoc congres over energiebesparing in gebouwen. Het congres ging voornamelijk over het ‘laaghangende fruit’ onder energiebesparende maatregelen. Dat is vrij makkelijk te plukken, door energieverspilling te voorkomen en bijvoorbeeld kloktijden van verlichting en ventilatie aan te passen. Maar voor energieneutrale gebouwen zijn grotere stappen nodig, zegt Kruithof. Hij vergelijkt dit proces met een slak die een lange afstand moet afleggen. ‘Dat gaat niet snel, maar uiteindelijk komen we er wel.’

Close search
Zoeken